9 клас. Основи здоров'я

 




 

Тема.Харчування при різному фізичному навантаженні.

1.Подивіться презентацію.
https://www.youtube.com/watch?v=uXYb5S8yKr4
2.Прочитайте параграф 8.

                 Основні правила правильного харчування:
  1. Продукти мають бути свіжими, їжа - свіжоприготовленою. При зберіганні продуктів неминуче погіршується їх якість. Приготовану їжу не можна зберігати довго, навіть в холодильнику. В ній починаються процеси бродіння і гниття. Краще їсти їжу відразу після приготування.
  2. Харчування має бути різноманітним і збалансованим. Чим більше різних продуктів включено в раціон, тим більше біологічно активних речовин потрапляє в організм. 
  3. У раціоні обов'язкові сирі овочі і фрукти. У сирих плодах сконцентрована цілюща сила, в них зберігається значно більше вітамінів і мікроелементів, чим у варених. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів. Для людей з надмірною вагою, флегматичних, схильних до депресивних станів для підвищення швидкості обмінних процесів просто необхідно включити в раціон сирі овочі та фрукти. Людям же з підвищеною збудливістю краще їсти овочі і фрукти, приготовлені на пару або в духовці. 
  4. Сезонність харчування. Навесні і літом необхідно збільшувати кількість рослинної їжі. А взимку доцільно додавати в раціон харчування продукти, багаті білками і жирами. 
  5. Обмеження в харчуванні. Збільшення ваги завжди розвивається на тлі енергетичного дисбалансу, тому для зниження маси тіла необхідно обмежувати енергетичну цінність раціону харчування. Крім того, переїдання знижує працездатність, викликає втому. 
  6. Певне поєднування продуктів. Обов'язкове правило - не поєднувати несумісні продукти. При несприятливих харчових поєднаннях в кишковику активізуються процеси бродіння і гниття їжі, які призводять до накопичення шлаків і токсинів в організмі. В результаті тривалого прийому непоєднуваних або поганопоєднуваних продуктів 90% людей у віці після сорока років страждають від здуття живота, печії, гіркоті у роті, запорів і так далі. 
  7. Правильність прийому їжі. Передусім, потрібно відмовитися від поспіху під час їжі, від неприємних розмов, перегляду телевізора та читання.
 Домашнє завдання ( на вибір)
1.Скласти план корекції власного харчування.
2. Скласти тижневий раціон для своєї сім ї з урахуванням фізичних навантажень їх  членів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар